пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Шановні педагоги, науковці, учні, батьки!
Питання збереження української та зарубіжної літератур у новому Державному стандарті базової середньої освіти поки що не вирішено. Черговий лист із МОН на звернення громадськості не дав певної відповіді, як буде вирішено цю проблему. Тому продовжуємо боротьбу за книжки! Читайте Сьоме звернення педагогічної громадськості й ставте свої підписи в коментарях (ПІБ, посада, місце роботи).
Т.В.О.
МІНІСТРА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЛЮБОМИРІ МАНДЗІЙ
Копія:
Т.В.О. генерального директора Директорату шкільної освіти
Міністерства освіти і науки України Ганні Красноступ

СЬОМЕ ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
ПЕДАГОГІЧНОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ ЩОДО ПРОЄКТУ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (2020)
Шановна Любомиро Степанівно!
У відповідь на зауваження щодо проєкту Державного стандарту базової середньої освіти, у якому взято курс на знищення літературної освіти (української та зарубіжної літератур), педагогічна громадськість в особі Л.П. Юлдашевої (голова ГО «Всеукраїнська спілка вчителів-словесників») отримала лист МОН України № 4/1394-20 від 01.04.2020 року за підписом Т.В.О. генерального директора Директорату шкільної освіти Ганни Красноступ.
Зважаючи на те, що
1) у листі йдеться НЕ ПРО КОНКРЕТНИЙ ДООПРАЦЬОВАНИЙ ПРОЄКТ Державного стандарту базової середньої освіти, який перебував на громадському обговоренні з 4.03.2020 по 31.03.2020, а про МАЙБУТНІ ПОДІЇ ТА НЕІСНУЮЧІ ДОКУМЕНТИ, що юридично не гарантують збереження української та зарубіжної літератур у закладах середньої освіти;
2) широка педагогічна громадськість жодного разу (від червня 2019 р.) не побачила врахування пропозицій і зауважень вчителів і науковців у проєкті Державного стандарту базової середньої освіти;
ГРОМАДСЬКІ ПРОФЕСІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ «Всеукраїнська спілка вчителів-словесників» і «Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури» від імені всієї педагогічної спільноти ВИМАГАЮТЬ:
1. Виконати пропозиції та врахувати зауваження щодо художньої літератури (української, зарубіжної), які були направлені в МОН у період громадського обговорення проєкту Державного стандарту базової середньої освіти.
2. Оприлюднити на сайті МОН остаточний документ проєкту Державного стандарту базової середньої освіти після його доопрацювання (перед розглядом на Колегії МОН).
Хочемо наголосити на тому, що літературна освіта – це становий хребет Української державності, тому будь-які новації мають бути зваженими й сприяти належному вихованню громадян Української держави.
Українська мова, українська література і зарубіжна література мають бути обов’язково збережені й захищені в новому Державному стандарті базової середньої освіти.
Міністерство освіти і науки України повинно унеможливити знищення цих надважливих державотворчих компонентів середньої освіти. Це його прямий обов’язок як державної установи.
Будь-яка бездіяльність МОНу у вирішенні цього стратегічного питання, а тим більше потурання необґрунтованому квазіреформуванню мовно-літературної освіти України, є виявом антидержавницької позиції.
Відповідальна особа від педагогічної громадськості –
кандидат філологічних наук, учений секретар ГО «Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури» Світлана Дячок
Президент ГО «Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури» – кандидат філологічних наук, професор Юрій Ковбасенко
Голова ГО «Всеукраїнська спілка вчителів-словесників» – кандидат філологічних наук, учитель-методист української мови, української літератури, зарубіжної літератури Людмила Юлдашева
10 квітня 2020 року
Підписи:

Немає коментарів:

Дописати коментар